Talkshowhost Jimmy Fallon biedt excuses aan voor ‘toxische werkomgeving’

Komiek De Amerikaanse televisiepresentator Jimmy Fallon, bekend van The Tonight Show, zou achter de schermen onvoorspelbaar en denigrerend tegen werknemers zijn geweest. Daarvoor heeft hij excuses aangeboden.
Omroep BNN zond in 2014 een programma van Jimmy Fallon uit op de Nederlandse televisie.
Omroep BNN zond in 2014 een programma van Jimmy Fallon uit op de Nederlandse televisie. Foto Justin Lane/EPA

De Amerikaanse talkshowpresentator Jimmy Fallon heeft donderdagavond excuses aangeboden aan personeel van het televisieprogramma The Tonight Show voor de slechte sfeer op de werkvloer. Dat schrijft tijdschrift Rolling Stone, dat eerder die dag onthullingen deed over de „toxische werkomgeving” onder Fallon. „Het is gênant en ik voel me er heel slecht over”, reageerde Fallon volgens twee werknemers in een videovergadering.

Er waren „goede Jimmydagen” en „slechte Jimmydagen”, zeggen anonieme (oud-)werknemers tegen Rolling Stone. Op slechte dagen zou Fallon onberekenbaar, prikkelbaar en denigrerend zijn. „Als Jimmy een slechte bui heeft, is ieders dag naar de klote.” Veel werknemers zouden ter bescherming van hun mentale gezondheid zijn opgestapt.

Jimmy Fallon is al decennialang op de Amerikaanse televisie te zien, onder meer als ster van Late Night en The Tonight Show. De beroemdheid duikt daarnaast graag op in Hollywoodfilms en series als Jurassic World en Band of Brothers. BNN zond The Tonight Show in 2014 ook uit op de Nederlandse televisie.

Drie jaar geleden kwam de Amerikaanse talkshowhost Ellen DeGeneres om soortgelijke redenen in opspraak. Nederland kende met Matthijs van Nieuwkerk ook een zaak van grensoverschrijdend gedrag bij een talkshowredactie.

Lees ook dit interview met Matthijs van Nieuwkerk: ‘Waarom was ik op momenten verdomme zo’n lul?’